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Mentor Program Allotment 
Cycle 3 FAQ: Posted on February 2, 2022 

 
FAQ Overview 
This document is a compilation of responses to Frequently Asked Questions that were submitted by the 
January 24th deadline about Cycle 3 of the Mentor Program Allotment (MPA). Districts are encouraged 
to review the following materials that are posted on the MPA website as they will be referenced 
throughout this document: 

• MPA Guidelines 
• Scoring Guide 
• Scope & Sequence Model 
• Application Webinar 
• Texas Education Code §21.458 and §48.114 
• 19 Texas Administrative Code, §153.1011, Mentor Program Allotment 

 

Section A: MPA Application Questions 
Question A-1 
Who is eligible to apply for MPA? 

As stated on page 4 of the MPA Guidelines, Texas districts who are committed to meeting the 
requirements in TEC §21.458, TEC §48.114, and 19 TAC §153.1011 are eligible applicants. Previous 
approval in Cycles 1 or 2 does not guarantee approval for Cycle 3. If interested in Cycle 3 MPA funding, 
districts that were approved in Cycles 1 and 2 must re-apply for Cycle 3. 

Question A-2 
What should districts consider before applying? 

As shared in the pre-recorded webinar posted to the MPA website, districts should ask themselves the 
following questions: 

• Is my district looking to improve on supports for beginning teachers? 
• Is my district committed to improving supports and retention of first- and second-year teachers? 
• If approved for Cycle 3 funding, will my district be able to meet MPA requirements such as: 

o Providing release time or reduced teaching load for mentors to meet with each 
beginning teacher for at least 12 hours per semester 

o Ensuring that mentor teachers receive mentor training before the beginning of the 
school year and throughout the school year 

• If approved for Cycle 3 funding, will my district have the people and means necessary to 
implement a high-quality mentoring program? 

 

http://www.tea.texas.gov/MPA
https://tea.texas.gov/sites/default/files/mpa-cycle3-lea-guidelines.pdf
https://tea.texas.gov/sites/default/files/mpa-cycle3-scoring-guide.pdf
https://tea.texas.gov/sites/default/files/mpa-cycle3-ss-model.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=GZ_HFtYUBAM
https://statutes.capitol.texas.gov/Docs/ED/htm/ED.21.htm#21.458
https://statutes.capitol.texas.gov/Docs/ED/htm/ED.48.htm#48.114
https://tea.texas.gov/sites/default/files/ch153bb.pdf
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Question A-3 
Is this application associated with the TCLAS grant application? 

The Mentor Program Allotment is its own application. Districts can only apply through this application 
process for Cycle 3. 

Question A-4 
Is there a tutorial video for this allotment application? 

A pre-recorded webinar and its associated PowerPoint deck are available on the MPA website. Content 
covered in the webinar includes information on the MPA, how MPA works, partnering with an Approved 
Provider, MPA funding, and the Cycle 3 application. 

 

Section B: MPA Funding Questions 
Question B-1 
How many districts will be approved for funding? 

The number of districts approved for funding is dependent upon (1) the number of districts that apply, 
(2) the number of districts that are eligible, and (3) the amount of funding approved for each district. If 
district interest and eligibility exceed the state funding amount, priority points will be assigned based on 
district need. Refer to the Priority Point Assignment section on pages 6-7 of the MPA Guidelines. 

Question B-2 
What is the maximum allotment that a district can be awarded? 

As shown on page 6 of the MPA Guidelines through the table below, the Cycle 3 funding formula varies 
depending on the provider of mentor training. The allotment is calculated based on the estimated 
number of beginning teachers who have less than two years of teaching experience in the profession, 
with an allotment cap of 55 beginning teachers per district or charter network. For instance, districts 
partnering with an MPA Approved Provider for mentor training purposes only are eligible to receive an 
allotment of $2,000 per beginning teacher. The maximum allotment that the district can receive is 
$110,000 with the allotment cap of 55 beginning teachers. 
 

Provider of mentor 
training 

District MPA Approved 
Provider 

MPA Approved Provider with coaching 
and implementation supports 

Funding per BT $1,500 $2,000 $2,500 
Number of BTs funded 55 55 55 
Allotment cap per district 
or charter network 

$82,500 $110,000 $137,500 

 
Question B-3 
Which school year does MPA Cycle 3 funding apply to? 

Districts approved for funding may be awarded for three years (2022-2025) of continuous funding 
contingent upon district compliance with MPA requirements and availability of funds. 
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Section C: Beginning Teachers Questions 
Question C-1 
Who is considered an eligible beginning teacher? 

According to 19 TAC §153.1011, beginning teachers are defined as teachers with less than two years of 
teaching experience in the grade or subject that they are assigned. Due to limited state funding and the 
high attrition rates of new teachers, the Cycle 3 funding formula is based on the number of beginning 
teachers who have less than two years of teaching experience in the profession, not the grade or subject 
that they are assigned. This refers to teachers who have served as a classroom teacher for less than two 
years, including year 0 and year 1 teachers. As stated in the Funding Formula section on pages 5-6 of the 
MPA Guidelines, TEA will determine district participation and mentor program allotments based on 
districts’ estimated number of beginning teachers. 

Question C-2 
Who generates an allotment through MPA? 

Eligible beginning teachers may generate an allotment if they meet MPA requirements. As described in 
the Compliance Reporting section on page 11 of the MPA Guidelines, districts will report their final 
number of eligible beginning teachers that were matched with a mentor teacher who met the 
requirements of MPA. If the final number of beginning teachers that qualify for MPA funding differs 
from the estimate submitted in the district’s application and TEA either underpaid or overpaid districts, 
the funding differences will be reconciled during the settle-up process. Refer to the Settle-up Process 
section on page 11 of the MPA Guidelines for more information. 

Question C-3 
For charter districts that do not require teacher certification, how are years of experience determined 
for eligibility of MPA beginning teachers? 

Charter districts may use service records to identify years of experience and determine eligibility as a 
MPA beginning teacher. TEA will verify eligibility of MPA beginning teachers based on information that 
districts submit in their end-of-year compliance report. 
 

Section D: Mentor Teachers Questions 
Question D-1 
Who is considered an eligible mentor? 

As stated in the Eligible Mentors section on page 4 of the MPA Guidelines, any beginning teacher in 
Texas that generates an allotment through the MPA must be assigned a mentor that fits the definitions 
and meets the mentor teacher requirements of TEC §21.458 and 19 TAC §153.1011. Per these sections 
of statute and rule, a mentor teacher must meet the following requirements: 

• Must be current classroom teachers and teach at least four hours daily; 
• Must have three years of teaching experience with a track record of improving student 

outcomes; and 
• Must demonstrate strong interpersonal and leadership skills. 
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Additionally, under TEC §21.458(a), a teacher assigned as a mentor must to the extent practicable, teach 
in the same school, subject, or grade level, as applicable. In other words, if it is not possible or in the 
effort to best support a beginning teacher, the assigned mentor teacher may teach in a different school, 
subject, or grade level as the beginning teacher. 

Question D-2 
Can an instructional coach serve as a MPA mentor teacher? 

As mentioned in Question D-2, a MPA mentor teacher must meet the requirements outlined in statute 
and rule. If districts choose to assign other staff to mentor beginning teachers and do not meet the 
requirements, those beginning teachers will not generate funding through the Mentor Program 
Allotment. 
 

Section E: Mentor Training 
Question E-1 
Who is considered an eligible mentor training provider? 

A list of approved mentor training providers and their program information can be found on the MPA 
website. They include: 

• BloomBoard, Inc. 
• Education Service Center, Region 1 
• Education Service Center, Region 18 – Texas Center for Educator Excellence (TxCEE) 
• Education Service Center, Region 20 
• Learning Forward 
• National Institute for Excellence in Teaching (NIET) 
• New Teacher Center (NTC) 
• Resources for Learning / Scaffolded Solutions 

Question E-2 
What should districts consider when partnering with an approved provider? 

As shared in the pre-recorded webinar posted to the MPA website, districts looking to partner with an 
approved provider may wish to discuss the following with them: 

• What are your primary goals for mentor and beginning teachers? 
• Preview the mentor training scope and sequence 

o By the end of Year 1, what are mentors expected to know and be able to do as a result 
of the training and support? 

o How might this differ or change in Year 2? Year 3? 
• What kind of implementation and coaching supports do you provide (if applicable)? 
• What are the costs associated with training? With implementation and coaching supports (if 

applicable)? 
• How do you measure success of your training and district supports? 
• What will the partnership look like during Cycle 3? How will it evolve over time? 
• What will happen after the 3 years? 
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Question E-3 
Are mentor teachers required to complete MPA mentor training beyond one year? 

Mentor teachers must complete or have previously completed one year of MPA mentor training to be 
considered an eligible MPA mentor teacher. However, districts and approved mentor training providers 
may choose to require ongoing training and supports of mentor teachers beyond one year. TEA 
encourages districts to consider providing ongoing professional learning and supports for all their 
mentor teachers.  

Question E-4 
If a district has worked with an external partner before, can they continue working with them to 
develop a district-created mentor training scope and sequence? 
For Cycle 3, districts must use a district-created mentor training program or partner with an MPA 
Approved Provider of mentor training. Districts may collaborate with an external partner, such as 
education service centers and non-profit organizations, to develop a district-created mentor training 
scope and sequence. As mentioned in the MPA Approved Mentor Training Providers section, MPA funds 
cannot be used to pay for the services of an external partner unless they are an MPA Approved Provider. 
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